PANDEMIE. Cum se transformă o întrunire sau o petrecere într-un eveniment de „super-răspândire” a COVID-19. Explicația specialistului

PANDEMIE. Cum se transformă o întrunire sau o petrecere într-un eveniment de „super-răspândire” a COVID-19. Explicația specialistului
Cum se transformă o întrunire sau o petrecere într-un eveniment de „super-răspândire” a COVID-19. Explicația specialistului / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 05/07/2020, 08:20
Actualizat: 05/07/2020, 08:25

În ultimele zile, în România au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în contextul în care autoritățile au relaxat restrictițiile gradual, începând cu 1 iunie.

Evenimente precum petrecerile de zile de nașteri, ieșirile în cluburi și, recent, petrecerile la mare (dar nu numai) sunt evenimente care pot contribui major la creșterea numărului de cazuri COVID-19.

Cum poate o persoană care poartă virusul SARS-CoV-2, care iese în oraș, să infecteze zeci de alte persoane?

Doctorul Abraar Karan, doctor și cercetător în sănătate la Harvard Medical School, explică cum anumite evenimente pot avea risc mare de transmitere, dar și cum să evităm să participăm la un eveniment de „super-răspândire”, relatează BBC.

Ce înseamnă „super-răspândirea”?

Specialistul explică faptul că la un asemenea eveniment rata de trasnsmitere este disproporțional mai mare decât cea generală. Acest tip de eveniment poate fi provocat de o persoană infectată care fie transmitere SARS-CoV-2 pentru că are contact cu multe persoane, fie are și „emite” cantități mai mari de virus.

„Marea majoritate a oamenilor ar putea să nu îi infecteze pe alții, însă anumiți oameni, în anumite situații, infectează foarte mulți. O singură persoană poate infecta alte 10, 15 sau chiar 20 de persoane”, explică doctorul Abraar Karan.

Cercetările sunt încă în desfășurare, însă specialistul precizează că rezultatele preliminare arată că răspândirea COVID-10 este „alimentată” cu precădere de aceste tipuri de evenimente.

Ce factori cu risc ridicat trebuie evitați în organizarea unui eveniment?

„Diferite modele de răspândire ne arată faptul că 20% din oameni sunt responsabili de 80% din cazurile de infectare”, mai precizează specialistul.

Însă, deși riscurile de transmitere diferă chiar și între evenimentele asemănătoare, doctorul punctează faptul că există semnale de alarmă comune.

„Dacă există o combinație de tipul: eveniment organizat în interior, aglomerat, cu spațiu mic între participanți, iar oamenii nu poartă echipament de protecție precum masca – toate acestea sunt factori cu risc ridicat”, explică doctorul Karan.

Acesta explică și cum a avut loc răspândirea SARS-Cov-2 la un eveniment din SUA, când membri unui cor au participat la repetiții, însă, chiar dacă au respectat distanțarea socială și măsurile impuse de autorități, oamenii tot au contractat boala.

„Când cânți și respiri adânc, produci mai mulți aerosoli, mai multe particule mici care rămân în aer”, explică specialistul.

Consumul de alcool poate crește riscul de infectare

„Le cerem oamenilor să își schimbe comportamentul și să facă lucruri care nu li se par naturale. Atunci când intervine alcoolul, există o probabilitate mai mare ca oamenii să revină comportamentul lor normal, să nu mai fie inhibați, prin urmare, să uite noile reguli”, punctează doctorul.

Restaurantele, risc ridicat de transmitere a COVID-19

Specialistul mai explică faptul că în cadrul restaurentelor riscul de transmitere a SARS-Cov-2 este ridicat deoarece oamenii nu poartă mască atunci când mănâncă și socializează stând față în față, la masă. Astfel, particulele din aer se pot răspândi de la o persoană la alta. În plus, dacă este și un local cu muzică, iar oamenii sunt nevoiți să vorbească mai tare pentru a putea comunica, atunci riscul de transmitere crește din nou.

De asemenea, acesta precizează că și aerul condiționat joacă un rol important în transmiterea SARS-CoV-2 deoarece poarte purta particulele, aerosolii, prin aer, deci în întreaga încăpere.

„Este important să fim precauți. Însă, indiferent de cât de multe precauții îți iei, unele lucruri tot au un risc ridicat de transmitere iar unul dintre ele îl reprezintă barurile”, încheie docotrul Karan.

Ludovic Orban crede că tinerii iau coronavirus din cluburile de noapte de la mare, sau chiar din București

Ludovic Orban sugerează că tinerii iau noul coronavirus de la terasele care fac petreceri, mai ales cele care au în același timp activitate de tip club – „Acolo lumea intră într-o atmosferă de petrecere și nu mai ține cont de reguli”, spune premierul.

„Ce se întâmplă noaptea în terase, care au în același timp și activitate de tip club, acolo lumea intră într-o atmosferă de petrecere și nu mai ține cont de reguli. La mare, în București, în câteva centre urbane. Oamenii au fost îndemnați de acești lideri și de alții să nu respecte regulile. Să bagatelizeze riscul virusului”, punctează premierul României.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
Ce se întâmplă cu pensiile după alegeri: „Adevăratul cutremur urmează". Românii, cu sufletul la gură
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Masacrul legionar de la Jilava, cele mai odioase crime din istoria României